Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Top 10 Digital Marketing Interview Questions & Answers (2022)

 

Top 10 Digital Marketing Interview Questions & Answers (2021)

Q.1) Explain what is digital marketing?

Ans:

Digital marketing is the brand marketing tactics through the internet. It includes various techniques like SEO, SEM, and link building.

Q. 2) How can you categorize digital marketing?

Ans:

Digital marketing/communication is categorized into two segments

Inbound Marketing: These techniques take the help of social media, digital content in e-books, webinars, or e-newsletter to increase the number of clicks on links and learn more about a company and its services.

Outbound Marketing: This segment includes placing ads, cold calls, e-mails, or reaches out to potential customers through digital mediums

Q. 3) Explain what is SEO 2022?

Ans:

Search Engine Optimization widely known as SEO is the process of improving the structure, content, and organization of your site so that the Search engines can index them correctly. It also involves doing promotional activities to boost your search engine rank.

Q. 4) Explain what is a keyword in digital marketing?

 How important is it from the point of SEO?

Ans:

“Keyword” in digital marketing is the word that a user’s or person enters into a search engine to find specific information

From an SEO point of view, for better page ranking keywords are very crucial. How and where you have used the keywords will reflect your site ranking.

Q. 5) Mention what are the key areas where you can use

 keywords to optimize the site ranking?

Ans:

For better page ranking, you must use the keywords in the following areas

  • Keyword in Website URL
  • Keyword in Website Title
  • Keyword in Meta tag
  • Keyword in Web page content
  • Keyword density in body text
  • Keywords in Headlines

Q. 6) Explain what is PPC or Pay Per Click advertising?

Ans:

Pay Per Click also known as Cost Per Click is a technique used to direct traffic to websites.  In this technique, advertisers pay the publisher ( website owner or host of the website) when the ad is clicked.  In other words, it is the amount spent to get an advertisement clicked.

Q. 7) Mention what are the primary models for

 determining Pay-Per-Click?

Ans:

The primary models for determining Pay-Per-Click are

Flat-rate PPC :

In this type of model, both publisher and advertiser agree to a fixed amount that will be paid for each click. Most time, the publisher has a rate card for the PPC plan based on different areas of their website or network.   The amount varies as per the content that generally attracts more or fewer people.

Bid based PPC :

In this type of model, the advertiser competes with other advertisers in a private auction hosted by a publisher.  The advertiser will inform the publisher of the maximum amount of bid he is willing to pay.


Q. 8) Explain what is Google Adwords?

Ans:

Google Adwords is the single most popular PPC advertising system in the world.   It works on Pay click model.

The AdWords platform enables the business to create ads that appear on Google search engine and their other properties.

Q. 9) Mention what is an effective PPC keyword should be like?

Ans:

An effective PPC keyword should be

Relevant: List out the targeted keywords

Exhaustive: Apart from the most popular keywords it should include the “long tail of search”

Expansive: PPC is iterative, therefore the keyword list should be constantly growing and adapting

Q.10) Mention what are the key elements to optimize the

 conversion rates per PPC?

Ans:

The conversion rate is nothing but to bring more visitors to your site.  To increase the conversion rates you have to focus on the following things

Write compelling content on your site that is relevant to the keyword or search query

Maintain a high degree of relevance between your ads and corresponding landing pages

The webpage should easy registering process, signing up for a newsletter or making a purchase

Check the design of your landing page which should have the right combination of color, layout, and GUI to attract more customers

. Name some useful Digital Marketing tools. 

Ans:

  • Keyword Discovery
  • RankWatch
  • Moz
  • Alexa Ranking
  • Google Analytics
  • Crazy Egg Heatmaps
  • Favicon Generator
  • XML Sitemap Generator
  • SubmitExpress Link Popularity
  • Digital Point Keyword Tracker
  • Google Trends
  • Google Keyword Planner
  • Kissmetrics
  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Buzzsumo
  • AdExpresso
  • Buffer App
  • MailChimp
  • Unbounce
  • Has offers




Post a Comment

0 Comments